Screenshot 2021-05-31 162212

ASTRO Awani: Segerakan proses vakinasi

Watch the video hereย 

Produced by Astro Awani

 

Rumusan

Ada beberapa cabaran yang berpotensi menjejaskan usaha untuk mencapai matlamat imunisasi kelompok antaranya ialah tiada usaha penyelarasan daripada pihak kerajaan pusat. Walaupun kerajaan pusat menerajui pengagihan vaksin, sebagai penyelaras, ia tidak menunjukkan kerjasama ikhlas dengan dengan pihak lain, terutamanya kerajaan negeri. Dilihat seperti ia lebih berminat untuk bersaing daripada bekerjasama.

Iskandar Fareez juga senaraikan beberapa aspek penambahbaikan (5C) untuk meningkatkan keyakinan orang ramai terhadap PICK dan keberkesanan program ini.

1. ๐—–๐—ฟ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ถ๐˜๐˜† (๐—ž๐—ฟ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ถ๐˜๐—ถ) โ€“ atasi kes lompat giliran dan ketidakjelasan proses โ€˜waitlistโ€™.

2. ๐—–๐—ผ๐—ป๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฒ (๐—ž๐—ฒ๐—บ๐˜‚๐—ฑ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—ป) โ€“ penyelesaian kepada rakyat yang tiada pengangkutan, dan akses kepada platform pendaftaran temujanji vaksin

3. ๐—–๐—ผ๐—บ๐—บ๐˜‚๐—ป๐—ถ๐—ฐ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป (๐—ž๐—ผ๐—บ๐˜‚๐—ป๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐˜€๐—ถ) โ€“ perkasakan usaha penerangan vaksin untuk memenangi hati golongan yang ragu-ragu

4. ๐—–๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป (๐—ž๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐˜€๐—ถ) โ€“ kerajaan pusat harus memperuntukkan semua sumber yang ada untuk menggerakkan kementerian, agensi, kerajaan negeri, pemimpin masyarakat, dan segmen masyarakat yang berlainan untuk memastikan tiga bidang keperluan di atas dipenuhi.

5. ๐—–๐—ผ๐—ป๐˜€๐˜‚๐—น๐˜๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ผ๐—ป (๐—ž๐—ผ๐—ป๐˜€๐˜‚๐—น๐˜๐—ฎ๐˜€๐—ถ/๐—ฅ๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป) โ€“ Panggil sidang parlimen untuk menggalakkan perngurusan Covid-19 secara dwipartisan. Gunakan pelbagai Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) untuk menangani masalah pengurusan wabak. Setiap jawatankuasa harus diberikan sumber yang mencukupi, dan akses kepada pakar dan data yang berkenaan.

 

Your Cart
SUPPORT US