COMMENTARY

COMMENTARY

2020       2019

2021

MPN bukan jawapan untuk pemulihan negara

Apakah signifikan penstrukturan itu jika MPN masih dipengerusikan oleh Muhyiddin yang ternyata cuai dalam urus tadbirnya sebelum ini? Apakah PH belum belajar daripada kegagalan Jawatankuasa Khas Bebas Darurat yang akhirnya dimanipulasikan badan eksekutif?

Democracy

Kenapa undi percaya penting?

Fakhrurrazi Rashid, Koordinator Penyelidik REFSA berpandangan undi percaya di parlimen penting bagi memberi ruang kepada ahli parlimen untuk memastikan pentadbiran Perdana Menteri, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaacob mendapat kepercayaan ahli parlimen.

Democracy
Democracy
Economy of Tomorrow

The great divide in Malaysia’s housing market

Urgently, government, policymakers, financial institutions, developers, and related stakeholders must have a clear and purpose-driven strategy that is focused on the outcome of ensuring secure housing for all.

Affordable Housing

CSA dan kestabilan politik negara

Parti yang menentang PN seharusnya merangka CSA yang lebih baik daripada Muhyiddin untuk membentuk kerajaan minoriti yang stabil. Jika tidak, rakyat akan rasa kecewa dan pembangkang juga terpaksa menanggung bebannya kelak. 

Democracy
Democracy
Good Governance

那些与她们有关的经济学

政府除了为女性提供补贴,也必须将女性福利也涵盖在经济振兴的计划当中,多鼓励女性参与国家经济建设,对国内经济也将会带来积极的影响。

Economy of Tomorrow

Pastikan sidang khas parlimen bukan gimik politik

Perkara yang perlu dikaji dan diteliti untuk menambah baik sidang khas parlimen nanti agar ia benar-benar membincangkan isu rakyat, bukan gimik politik kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang hanya mahu meredakan kemarahan rakyat.

Democracy

Mengapa kita perlu hadkan tempoh PM?

Fakhrurrazi Rashid, Koordinator Penyelidik REFSA menyatakan menghadkan tempoh PM adalah langkah pertama untuk mengelak pemusatan kuasa kepada satu sosok yang boleh menyalahgunakan kuasa.

Democracy